Máme za sebou polovinu Ledna a většina z nás už je v plném pracovním tempu. Jsme však již opravdu připravení na nové výzvy roku 2022? Ve většině případů již nějakou tu představu a očekávání již máme. Ti poctiví již stačili vypracovat vize, plány a strategie na celý rok…
 
Ale řekněte mi, jsou spíše optimistické, realistické, nebo pesimistické? Budete letos spíše investovat, nebo šetřit? Zahrnuli jste do svých plánů případně i krizový management, nebo si recesi nepřipouštíte? Osobně jdu cestou realistického optimismu. Mám tedy dlouhodobě nastavenou strategii, která bude fungovat jak v období růstu, tak recese.

JAK V PRAXI VYPADÁ MOJE STRATEGIE?

Investování

Jak investuji peníze? 

  • 10% svých příjmů vkládám do investic. To jsou peníze, které pro mě v dlouhodobém měřítku neexistují. Zároveň to jsou peníze, o které se nebojím přijít, jelikož jsem k nim ztratil emocionální vazbu. Investice se snažím diverzifikovat. Nesázím tedy například jen na krypto, ale ani se mu nevyhýbám. V případě, že bych financí neměl dostatek, tak bych však volil spíše nějakou konzervativní investici.
  • Dalším pravidelným dílem z mého měsíčního příjmu, zhruba tedy 50%, jsou náklady na živobytí. Zde počítám bydlení, jídlo, pohonné hmoty, paušály, atd..

Výše uvedené položky jsou pro mě povinnými náklady. Proč i investice? Jelikož i kdybych měl investovat jen 500 CZK, tak jsou to peníze, které pracují za mě. Pravidelná investice, totiž nutně nemusí znamenat vysoký náklad.

  • Dalších 10% svých příjmů dávám do rozvoje svého podnikání. Zde však nepočítám nutné náklady, které se s podnikáním pojí. 10% jde do podnikání prostě navíc. (Kdybych nepodnikal, tak bych tyto peníze rozložil rovnoměrně mezi finanční investice a investice do sebe.)
  •  Osobní rozvoj mi ukrojí dalších 10%. Zde počítám knihy, kurzy, workshopy, výukové programy, sezení s mentorem či koučem.
  •  Posledních pravidelných 10% jde do sportu a regenerace. Zde počítám saunování, masáže, permanentku do fitka a další péči o mé tělo.

Těchto 30% si sice z příjmu ukrajuji pravidelně, ale v případě nečekaných výdajů či nedostatku času je odvést nemusím. Jsou to však důležité výdaje, jelikož jsou zaměřeny na mě osobně a na můj rozvoj, což je za mě jedna z nejlepších investic vůbec. O peníze investované do finančních produktů totiž můžete přijít, ale o peníze, které investujete do svých znalostí a „know-how“ přijít nemůžete a přesně to jsou peníze, které vám můžou vždy vydělávat nejvíce. 

Posledním výdajem, zbývá mi ještě závratných 10%, je pro mě zábava, zážitky, prožitky, užitky. Zde si představte cokoliv co vám dělá radost. Od kina, luxusní večeře, hodinek, dovolené… Tento výdaj je někdy větší a někdy jej vložím do své rezervy. Kdyby mi však vypadl příjem, tak je to část výdajů, jehož omezení by mě bolelo nejméně.

Jak investuji čas?

Časový harmonogram

Time management je jednou z nejdůležitějších investic, kterou děláme. V řádcích níže vám zkusím popsat, jak se svým časem běžně nakládám já.

1.) Mým prvním krokem po probuzení je nastartování metabolismu. V první řadě se tedy snažím své tělo okysličit a hydratovat. Následně probíhá fáze fotobiomodulace, otužování a lehké protažení. 

2.) Druhým krokem je fáze vzdělávání. V tento okamžik jsem už běžně v kanceláři a investuji zhruba hodinku do čtení knih, skript, vzdělávacích článků a poslouchání podcastu. Často si k nim dělám i zápisky a malůvky.

3.) Třetí fáze je ta produktivní (pracovní). Ta také zabere v poměru největší část dne. Trvá kolem deseti hodin během víkendu třetinu času. Říkáte si proč pracuji i o víkendu? Jelikož mě to baví a je to součástí mého životní stylu. 

4.) Další fáze je čas na rodinu. Někdy do této fáze přibírám i přátele, jelikož ti dobří jsou u mě součástí rodiny.

5.) Následuje fáze sportu a regenerace. Zde patří i meditace, procházka lesem, dechové cvičení, nebo fotobiomodulace.

6.) Předspánkový čas. Tento čas často věnuji kreativní činnosti a plánování. Poslední dobou si večer ujíždím i na zajímavých dokumentech o vesmíru, historii, nebo naší planetě. Občas mám ještě chuť se vzdělávat, jindy však už jen relaxuji.

7.) Spánek. Běžně spím šest a půl až sedm hodin. A do postele chodím v rozmezí desáté a jedenácté hodiny. Dlouhodobě sleduji, že je to tak pro můj biorytmus nejlepší a dosahuji tak nejlepších výsledků. Na spánek kladu velký důraz a i proto využívám různých spánkových hacků.  

Jak vidíte, tak moje časová investice je hodně spojená s tím, do čeho investuji peníze. Tedy do pracovního a osobnostního rozvoje. Zároveň však investuji hodně času do relaxace, odpočinku a rekonvalescence. 

Bude tedy v roce 2022 krize?

Finanční krize

Jedinou jistotou je nejistota…

To jestli letos krize přijde a v jaké síle, vám nepoví ani ten největší finanční expert. Možná již v krizi jsme a ani o tom nevíme, nebo nás taky můžou čekat krušné roky. To však ukáže až čas. Když se však podívám na aktuální situaci tak vím:

1.) Máme zde oslabující, ale stále probíhající pandemii onemocnění Covid-19. 

2.) Mezi společností právě víří nespokojenost a rozpolcenost. Pandemie nás dělí na tábory očkovaných a neočkovaných. 

3.) Rostou ceny energií a paliv. Tento fakt již položil i některé větší hráče na trhu, jako bylo Bohemia Energy. Tento fakt se propsal i do peněženek mnoha obyčejných lidí, kteří museli přejít na dodávku energií poslední instance. 

4.) Některé výrobní komponenty jsou nedostatkovým zbožím. Prodlužují se tedy výrobní termíny a v některých profesích zažíváme nárazové vlny v pracovním nasazení. Cítíme to u stavebního materiálu, ložisek, elektronických čipů a dalších. Brzdí to tedy výrobu a díky velké poptávce roste i cena daných komponentů, což se logicky propisuje i do koncového výrobku. 

5.) Trh s nemovitostmi je značně přehřátý, na aktuální ceny již většina mladší generace nedosáhne a to i z důvodu, že rostou úrokové sazby hypoték a akontace se rovná 10% ceny. 

6.) Aktuální inflace stoupá téměř k sedmi procentům, to tedy znamená, že se nám zmenšuje náš nákupní košík. 

7.) Někteří bohatí jedinci jako třeba Warren Buffett drží velké množství hotovosti. 

 Dle těchto indikátorů nám v hlavě tedy může blikat varovná kontrolka a přiznám se, že i já jí tam mám. Zároveň však mám jasně danou strategii.  

Udělejme si závěrem tedy malou rekapitulaci…

Modelový příklad běžného zaměstnance:
Aktuální průměrná mzda činí: 38 911 CZK
 

Čistá mzda tedy činí: 31 350 CZK 

Aktuální provozní náklady (bydlení, jídlo, pohonné hmoty): cca 20 000 CZK

Investice = 10% = 3 135 CZK  

Osobní rozvoj = 10% = 3 135 CZK 

Sport a regenerace = 10% = 3 135 CZK 

Náklady celkem: 29 405 CZK

Na volnočasové aktivity zbývá: 1 945 CZK

Co je pro mě také důležité? Vybudovat finanční rezervu 3 až 12 platů: 94 050 – 376 200 CZK

Zároveň vím, že pokud budu finančně omezen, tak se můžu uskromnit a ušetřit tak až 9 tisíc korun. Kromě toho jsem však investoval dlouhou dobu do svého unikátní KNOW-HOW, které mi jistě pomůže k tomu, abych vydělal další peníze, nebo vymyslel nový strategický plán. V poslední řadě můžu sáhnout na svou rezervu.

Svůj čas investuji z velká části do spánku, tedy 8 hodin. Dalších 8 až 10 hodin investuji do práce. Zbylý čas rovnoměrně rozkládám mezi svůj osobní rozvoj, relaxaci, regeneraci a kultivaci tělesné schránky. Mám tedy dostatek síly a energie k prožití plnohodnotného života.

Závěrem

Vidíme tedy, že klíčem ke spokojenosti i v horších časech je plánování a strategie v těch dobrých časech. Nikdy nevíme kdy se co může pokazit, ale pokud budeme předvídat, budeme připraveni na nejhorší a doufat budeme v nejlepší, tak nikdy nemůžeme být překvapení. 

Zachovejte tedy klid, vymyslete si tu nejoptimálnější strategii přímo pro vás, můžete se třeba inspirovat mou strategií a pamatujte si, že za každý mrakem se vždy schovává slunce. 

Zůstaňme spolu ve spojení i na sociálních sítích, aby ti neutekla žádná novinka. 

Rád bys se mnou pracoval na svém osobním rozvoji individuálně? Vyplň mi tvé údaje a já se ti co nejdříve ozvu.

2 + 10 =